2020. január 01. napján hatályba lépett legfontosabb építési jogi változások

2020. január 01. napjával nemcsak az újév első napja köszöntött be, hanem lényeges építési jogi változások is hatályba léptek. Jelen blog-bejegyzésünkben most a 3 legfontosabb módosulást foglaljuk össze.

1. Pótmunka és többletmunka, de melyik jogszabály szerint?

A gyakorlatban korábban nehézséget okozott, hogy a Polgári Törvénykönyv és az Építési kivitelezési tevékenységről szóló kormányrendelet eltérő fogalom-meghatározást használt a többletmunkával és a pótmunkával kapcsolatban. A probléma most már a múlté, a definíciók egységessé váltak, ugyanis módosult a kormányrendelet és átvette a Polgári Törvénykönyvben használt fogalom-meghatározást.

2. Építkezni szeretnék, hol adjam be a kérelmet?

2020. január 01. napját megelőzően a kérelmet a jogszabályban meghatározott önkormányzati jegyzőnél vagy az úgynevezett Építésügyi Szolgáltatási Pont feladatait ellátó önkormányzati jegyzőnél is be lehetett nyújtani. Az újesztendő beköszöntével e két lehetőség megszűnt, a kérelmeket már csak a területileg illetékes építésügyi hatóságnál vagy kormányablaknál lehet benyújtani.

3. Kérdésem van, kihez fordulhatok?

2019. december 31. napjáig az állampolgárok az Építésügyi Szolgáltatási Pontként működő önkormányzathoz fordulhattak, ha egyebek mellett, építési ügyben kérdésük merült fel, illetve tájékoztatást szerettek volna kapni. Az Építésügyi Szolgáltatási Pontok az óév utolsó napjával megszűntek, ezért építésügyi kérdés esetén az állampolgárok ‒ a jogi tanácsadást nyújtó szakosodott ügyvédek mellett ‒ a települési főépítésztől, illetve az illetékes építésügyi hatóságtól kaphatnak tájékoztatást.

BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás