Cégkapu regisztráció gyakorlati tapasztalatai

A Cégkapu regisztrációjára regisztráció határideje 2017. augusztus 30. azonban ez év végéig mindenfajta hátrányos jogkövetkezmény nélkül van lehetőségük az érintett cégeknek a regisztrációra, és a kezdeti regisztrációs nehézségek miatt a döntéshozók részére továbbra is napirenden maradt a regisztráció lebonyolítása. Az elektronikus úton történő kapcsolattartás ugyanis az önkormányzat-, állami, igazságszolgáltatási szervekkel, az adóhatósággal, közüzemi szolgáltatókkal kapcsolatos ügyekben a 2018. évtől kezdve már kötelező, annak elmaradása esetén már komoly jogi következményekkel kell számolni.

Fontos tudni, hogy a Cégkapu regisztrációja kizárólag online (https://tarhely.gov.hu/ckp-regisztracio/kaulogin.html), ügyfélkapuval, elektronikus személyi igazolvánnyal rendelkező, esetleg telefonos azonosításon átesett cégképviselő vagy meghatalmazott által végezhető el. Ügyfélkapu vagy elektronikus személyi igazolvány igényelésére Kormányablakban vagy az Okmányirodában van díjmentes lehetőség.

A külföldi képviselők, ügyvezetők esetén viszont már komoly gyakorlati nehézségekkel is kell számolni, hiszen a szükséges Ügyfélkapu illetve külföldiek nyilvántartásába való (elő)regisztrációk elvégzése csak személyesen (Magyarországon illetve a külképviseleteken) lehetséges. Egy külföldön tartózkodó cégvezetőnek ez önmagában nehézséget okoz, ráadásul az Ügyfélkapu, és a Cégkapu online felületek csak magyarul érhetőek el, ezért esetükben célszerű lehet meghatalmazást adni pl. könyvelőjüknek a cég Cégkapuban történő regisztrálására. A meghatalmazást és a cégiratokat (hatályos alapító okirat, cégkivonat, aláírás-minta vagy címpéldány) a regisztráció előtt elektronikusan kell hitelesíteni és benyújtani. Fontos, hogy ha több személy együttesen jogosult a cég képviseletére, a Cégkapu regisztrációban minden együttes képviseletre jogosult személynek részt kell venni; ugyanígy az adott meghatalmazást is minden együttes képviseletre jogosultnak alá kell írnia.

Célszerű előre átgondolni az adatokat, szereplőket, hiszen a regisztráció során ki kell jelölni a Cégkapuhoz tartozó ún. Cégkapumegbízottat (a Cégkapu-fiók elsőrangú kezelője) és a Cégkapuhoz használt, rendszeresen ellenőrzött e-mail címet; hozzáféréssel rendelkező (az ügyintézési feladatokat végrehajtó) Cégkapu Ügyintézők is kijelölhetőek.

Tekintettel arra, hogy a Cégkapu a jövő év kezdetétől kötelező, de jelenleg a Cégkapu-rendszer még erősen kialakulóban van, számítani lehet arra, hogy a rendszer indulásakor, illetve az utolsó pillanatban regisztrálók miatt fennakadások lesznek. Ezért érdemes a regisztrációt legkésőbb 2017. november végéig megejteni.

Amennyiben bármilyen kérdése merül fel a Cégkapu regisztrációval kapcsolatban, kérem, forduljon hozzánk bizalommal vagy keresse fel könyvelőjét.

 

BALÁZS&KOVÁTIST Ügyvédi Társulás

Kapcsolattartás: Balázs Tamás irodavezető ügyvéd, balazs@bakolegal.com