Jelzálog a megvásárolni kívánt ingatlanon? Itt a megoldás!

Az egyik legjobb érzés a világon, amikor az ember hosszas keresés után végre rátalál álmai ingatlanjára, ami későbbi otthona vagy irodája lehet. Amikor azonban a tulajdoni lapra pillant, az örömöt pár percen belül csalódottság váltja fel, mert kiderül, hogy az ingatlanon jelzálog és ehhez kapcsolódó elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn (a továbbiakban: „teher”). Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis van arra megoldás, hogyan tudja jövőbeli otthonát vagy irodáját tehermentesen megszerezni.

Mielőtt közösen megállapodnának a vételárban, első lépésként meg kell tudni a jelzálog pontos összegét. A kereskedelmi bankok pénzügyi politikájának eredményeképpen ez az összeg általában nem haladja meg az ingatlan piaci értékének 80%-át.

Ha teher van a megvásárolandó ingatlanon, a vételárat általában három törlesztőrészletben fizetik ki.

Az első részletet az adásvételi szerződés aláírásakor kell fizetni, ami legtöbbször a teljes ár 10%-ának felel meg. Ez az úgynevezett „foglaló”, melynek célja, hogy kifejezze a vevő vásárlási szándékát az ingatlan iránt.

Az adásvételi szerződés aláírását követően azt haladéktalanul be kell nyújtani a Földhivatalhoz annak érdekében, hogy más érdeklődők is tudhassák: az ingatlan értékesítése folyamatban van.

A második törlesztőrészlet kifizetése közvetlenül a jelzálogjogosult számára történik annak érdekében, hogy az ingatlant terhelő adósságokat rendezni lehessen. A jelzálogjogosult a követelés rendezését követően kiadja azokat az iratokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy töröljék az ingatlan-nyilvántartásból a bejegyzett terheket. Amennyiben ezeket a dokumentumokat az eljáró ügyvéd kapja meg, továbbítja a Földhivatalnak, hogy ezt követően az ingatlan-nyilvántartásból a bejegyzett terheket törölni tudják.

Miután a Földhivatal törölte a nyilvántartásból a terhekkel kapcsolatos tényeket, a harmadik törlesztőrészlet a vételár fennmaradó összegét teszi ki, melyet a vevő fizet az eladónak.

Ily módon tehát az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezett terhek törlését és a vételár teljes összegének megfizetését követően a vevő tulajdonjogát be lehet jegyezni az ingatlan-nyilvántartásba, és így a folyamat végén tehermentes ingatlant szerez.

BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás