Mit jelent az üzleti titok és mit tehetünk abban az esetben, ha azokat megsértik?

A fenti két kérdés elég gyakran felmerül ügyfeleink részéről, ezért úgy gondoltuk, hogy az új üzleti titokról szóló új törvény kapcsán érdemes összefoglalni a főbb fogalmakat és azokat a lehetőségek, amik a rendelkezésünkre állnak abban az esetben, ha megsértik az üzleti titokhoz való jogunkat.

Az üzleti titok védelméről a 2018. évi LIV. törvény rendelkezik, amely ez év augusztus 9. napjától új köntösbe bujtatta az eddigi – a Polgári Törvénykönyvben lévő – üzleti titokra vonatkozó szabályokat. Mire is terjed ki az új törvény hatálya? Erre a kérdésre már a törvény legelején választ kapunk, hiszen az új jogszabály nemcsak a nevében jelzett üzleti titkokat védi, hanem a védett ismereteket is. Mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések? Üzleti titok lehet bármely olyan tény, adat vagy információ, ami sértené gazdasági érdekeinket abban az esetben, ha ezek az arra jogosulatlan személyek birtokába vagy nyilvánosságra kerülnének. Védett ismeret pedig a fentebb említett üzleti titkokhoz kapcsolódó tapasztalatok vagy összeállítások.

Fontos kérdés az is, hogy milyen jogok illetnek meg minket, ha egy üzleti titok jogos birtokosai vagyunk? Ilyenkor a legfontosabb jogunk maga a birtoklás ténye, vagyis hogy rendelkezhetünk az adott üzleti titok felett, hasznosíthatjuk azt. Mit tehetünk abban az esetben, ha valaki megsérti említett jogaink egyikét? Nos, az új törvény többféle lehetőséget is biztosít, melyek közül csak a legfontosabbakat emelnénk ki. Amellett, hogy állapítsák meg a jogsértés megtörténték, kérhetjük, hogy a bíróság:

  • tiltsa el a jogsértőt a további jogsértéstől;
  • vonja ki a jogsértő terméket a kereskedelmi forgalomból vagy semmisítse meg;
  • kötelezze a jogsértőt a jogsértéssel elért vagyoni előny átadására;
  • állapítsa meg kárunk mértéket és kötelezze a jogsértőt annak megfizetésére.

Mit tehetünk abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy a nyilvánosság tudomást szerezzen az üzleti titkainkról a bírósági eljárás során? Ebben az esetben kérhetjük a bíróságot, hogy kezelje zártan az üzleti titkokkal kapcsolatos adatokat és zárja ki a nyilvánosságot a tárgyalásról. Ha azt szeretnénk, hogy már az eljárás vége előtt tiltsák meg a jogsértő áruk árusítását, erre is van lehetőségünk, melyhez csupán egy kérelmet kell előterjesztenünk a bíróságon arra kérve azt, hogy ideiglenes intézkedésként vonja ki az árut kereskedelmi forgalomból és tiltsa meg a további árusítást.

Reméljük, hogy fenti cikkünket hasznosnak és informatívnak találta. Amennyiben bármely további kérdés merülne fel Önben az üzleti titkok védelmével kapcsolatban, állunk szíves rendelkezésére!