Módosult GDPR-szabályozás a kamerás megfigyelésre vonatkozóan

Az uniós Általános adatvédelmi rendelet 2018. május 25. óta Magyarországon is kötelezően alkalmazandó, amely automatikusan része lett a magyar jogrendnek. Az adatvédelemmel kapcsolatos kérdéseket korábban a magyar jog is szabályozta különböző ágazatokban, azonban ezek nem voltak szinkronban az uniós rendelettel, így a hazai jogszabályok módosítására volt szükség az ellentmondások rendezésére. Legutóbb idén tavasszal módosultak az adatvédelmi szabályok. Így mára már kikristályosodott a gyakorlatban, mik azok az előírások, amelyekre a kamerás megfigyelések tekintetében oda kell figyelni, amelyekre ügyfeleink gyakran rákérdeznek.

A kamerahasználat eddig is az érintettek tájékoztatása mellett volt engedélyezett, azonban az új szabályozást követően a kamerás térfigyelő rendszer működésének célját minden esetben fel kell tüntetni. A kamerával megfigyelt helyiségek bejáratainál el kell helyezni egy tájékoztatást azzal kapcsolatosan, hogy a területen kamerás megfigyelés történik. A tájékoztatónak tartalmaznia kell az adatkezelő személyét, hogy milyen adatokat kezel, meddig kezeli azokat, illetve ki és milyen esetekben férhet hozzá ezekhez az adatokhoz. A kameraszabályzathoz mellékelni kell egy alaprajzot is, amin fel kell tüntetni minden egyes kamerát, pontos helyük megjelölésével és látószögük berajzolásával. Mindezek mellett minden kamerával megfigyelt területre el kell helyezni egy piktogramot a kamerával szemben, arra a területre, ahova az adott kamera lát.

Nagyon fontos, hogy a munkavállalók és a kamerával ellátott helyiségben tartózkodó személyek részére külön tájékoztatót kell készíteni a kamerás megfigyelés fennállásáról.

Kérdés esetén szívesen állunk ügyfeleink rendelkezésére irodánk elérhetőségein.

BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás