A hulladékgazdálkodási rendszer reformja Magyarországon: EPR és a termékdíj változásai

A magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer reformjának egyik elemeként 2023. július 01-től lép hatályba a koncessziós rendszer keretében működő kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (angolul Extended Producer Responsibility System, röviden EPR), amelyet az uniós újrahasznosítási célkitűzésekkel és hulladékgazdálkodási jogszabályokkal való harmonizáció érdekében vezetnek be. Emellett július 01-től a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó új szabályok is bevezetésre kerülnek. Cikkünkben röviden bemutatjuk az EPR rendszer szabályait a 80/2023. (III.14.) számú kormányrendelet alapján, valamint kitérünk a termékdíjjal kapcsolatos változásokra is.

Az EPR rendszerben a gyártó (aki főszabály szerint a termék első magyarországi forgalmazója) viseli a termék hulladékká válását követően a hulladékkezeléssel kapcsolatos pénzügyi felelősséget az ún. kiterjesztett gyártói felelősségi díj (röviden EPR díj) megfizetésével. A hulladékgazdálkodást (beleértve többek között a hulladék átvételét, szállítását és kezelését) a fenti díjból finanszírozva a koncessziós társaság, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. kollektív teljesítés keretében valósítja meg. Egyéni teljesítésre (amely alatt az értendő, amikor a gyártó maga végzi a hulladékgazdálkodást) korlátozott esetben lesz lehetőség, ebben az esetben a gyártónak külön szerződést kell kötnie a MOL-lal.

1. Az EPR-rendszerbe tartozó körforgásos termékek

Az EPR díjat a következő, az EPR-rendszer hatálya alá tartozó ún. körforgásos termékek után kell majd megfizetni: csomagolás (a csomagolás gyártójának az minősül, aki a csomagolást végzi); egyszer használatos műanyag termékek (beleértve az étel- és italtárolókat, műanyag hordtasakokat és nedves törlőkendőket); elektromos és elektronikus berendezések; elemek; gépjárművek; gumiabroncsok; irodai és reklámhordozó papír; étolaj és zsír; textiltermékek és fabútorok. E termékek között vannak olyanok, amelyek környezetvédelmi termékdíjkötelesek is (pl. akkumulátorok, elektronikai berendezések, gumiabroncsok és a csomagoláshoz használt csomagolóanyagok).

2. A fizetési kötelezettség

A gyártó a termékdíjhoz hasonlóan az EPR-díjat a termék első belföldi forgalomba hozatala után köteles megfizetni. A körforgásos terméket saját célra felhasználó vállalkozás is köteles az EPR-díj megfizetésére. Ezen túlmenően az EPR-díjat a magyar végfogyasztóknak körforgásos terméket forgalmazó külföldi webáruházaknak is meg kell fizetniük.

Fontos gyakorlati információ az EPR díj megfizetésével kapcsolatban, hogy 2023. július 01-től az EPR díj összege levonható a termékdíj összegéből (azon termékek esetében, amelyek egyaránt termékdíj és EPR díjkötelesek), így elkerülhető a kétszeres díjfizetés. Csomagolóanyagok esetében a csomagolásra vonatkozó EPR-díj levonható a csomagolóanyag után fizetendő termékdíjból.

3. Regisztráció és adatszolgáltatás

A körforgásos termékekkel kapcsolatos tevékenységet már folytató gyártóknak 2023. május 31-ig regisztrációs kérelmet kell benyújtania az illetékes kormányhivatalhoz, a jövőben pedig az új gyártóknak a fenti tevékenység megkezdése előtt kell a regisztrációs kérelmet benyújtaniuk. A termékdíjköteles termékek forgalmazásához hasonlóan a körforgásos termékek forgalmazása esetében is kötelező lesz a 3 havonta történő adatszolgáltatás. Ezen kívül a körforgásos termékek értékesítése esetén is kötelező lesz a számlán feltüntetni az EPR díj megfizetésére vonatkozó információkat.

4. A környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos változások

A fent említett díjfizetéssel kapcsolatos szabály mellett – amely szerint lehetőség lesz a termékdíjból az EPR díj összegének levonására – július 01-től változások lépnek életbe a termékdíjas termékekre vonatkozó vámtarifaszámokkal, a termékdíjköteles termékek körével, és a külföldi webáruházak termékdíjfizetési kötelezettségével kapcsolatban, valamint az elektromos és elektronikus berendezések kis mennyiségű kibocsátója által fizetendő termékdíjat illetően.

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődését, Ügyvédi Társulásunk készséggel áll szíves rendelkezésükre a részletes szabályozással kapcsolatban.

BALÁZS & KOVÁTSITS Ügyvédi Társulás